László Viktória: +3620 2 089 249
3 dolog, ami erőt adhat a legnehezebb helyzetekben is

3 dolog, ami erőt adhat a legnehezebb helyzetekben is

 

3 dolog, ami erőt adhat a legnehezebb helyzetekben is

Jól ismerem az érzést, amikor szinte megbénít a félelem. Az én első reakcióm a nehézségekre vagy a kihívásokra nem az “üss vagy fuss” volt, hanem csak álltam ott lebénulva, üresen, és minden túl nehéznek tűnt ahhoz, hogy el tudjam bírni, vagy bármit tudjak kezdeni vele. Sokáig elbújtam inkább az élet elől. Inkább “kicsiben játszottam”, hogy a problémák is kicsik maradjanak, és ne érezzem a tehetetlenséget, a bénultságot, a félelmet, a fenyegetettséget… De az a kis hang a szívemben, egyre erősebb lett, és a kicsiségem érzése egyre fojtogatóbb, ahogy a tudat is, hogy értékes időt pazarolok el az életemből, és ezzel nem csak én veszítek, de mások is. Mert az életünk nem csak rólunk szól, hanem mindenki másról is, aki valamilyen szinten hozzánk kapcsolódik. Amit nem teszünk bele, az máshonnan, másoknak nagyon is hiányozni fog. Tehetek úgy, mintha ez a felelősségem nem létezne, de az folyamatos frusztrációval jár, és az életem elkezd beszűkülni. De mégis hogyan lehet áttörni egy ilyen falat, mi segíthet túljutni a holtponton?

Idézet: Az életünk nem csak rólunk szól, hanem mindenki másról, aki valamilyen módon hozzánk kapcsolódik. Amit nem teszünk bele, az valakinek hiányozni fog.

 

1. A múltad ereje

Ismerek olyanokat, akik a múlt szó hallatára is összerezzennek, hiszen az első gondolatuk a hibáik sorozatához vezet, az első érzés pedig a szégyen vagy a bűntudat. Olyanokat is ismerek, akiknek a múlt egy csodás világ, ahol minden szép volt, és aminek a kapuját valaki csúnyán az orrukra csukta, és az a boldogság számukra onnantól elérhetetlenné vált. És vannak azok, akik a múltból (nem csak a saját múltjukból) lépcsőt építettek maguknak. Talán nincs minden lépcsőfok egyenletesen elosztva, mégis alapot adnak a haladáshoz. Soha nem késő ez utóbbit választani, el lehet kezdeni tudatosan átrendezni az eddigi tapasztalatokat, élményeket.

Az egyik legszebb példát Agapi Stassinopoulos – Unbindig the Heart – A Dose of Greek Wisdom, Generosity and Unconditional Love című könyvében találtam (csodálatos könyv). Agapi Stassinopoulos édesanyja egészen különleges nő volt, és a 2. világháborúban, amikor egy csapat felfegyverzett német katona tört rájuk, ő olyan hihetetlen lélekjelenléttel, bátorsággal és magabiztossággal fordult oda, és utasította rendre őket, hogy a férfiak letették a fegyvereiket, és elnézést kértek.

Agapi azóta “használja” azt a mondatot akkor, amikor erőre van szüksége, hogy

“Én annak a nőnek a lánya vagyok, aki megállított egy csapat felfegyverzett, német katonát.”

Érzed a mondat erejét?

A fenti példa azt is mutatja, hogy nem szükségszerű, hogy az erőtárházad “csak” a saját élményeidből táplálkozzon. De persze az sem szükséges, hogy ilyen heroikus események legyenek benne. Az erőtárad felépítheted elemenként, és akkor építhetsz rájuk, amikor csak szükségét érzed.

Ilyen mondatokra gondolok, hogy:

  • Én az az ember vagyok, aki 50 évesen képes volt új életet kezdeni egy teljesen idegen országban
  • Én az a nő vagyok, aki le tudott adni 30 kilót
  • Én az a férfi vagyok, aki azt a munkát végzi, ami boldoggá teszi
  • Én az a nő vagyok, aki egy válás után is képes hinni abban, hogy megérdemli az igaz szerelmet
  • Én az az ember vagyok, aki mindig is nyitott volt az új dolgokra, és tett azért, hogy gazdagabb legyen az élete
  • Én az a férfi vagyok, akik tegnap le tudott nyomni 20 fekvőtámaszt

Persze fontos, hogy olyan gondolatokat válassz, amik valóban igazak, és ne egy idealizált képet próbálj magadra erőltetni. Ha leülsz, és végiggondolod, biztosan találsz legalább 5 olyan erős pillanatot, eseményt, megélést, amit felhasználhatsz. Fontos, hogy tudatosítsd ezeket a forrásaidat, hiszen megvannak, ott vannak benned. Csak ahelyett, hogy egy sötét polc legmélyén hevernének, most kiteszed őket a vitrinbe, ahol gyakran szembesülhetsz velük. Egy-egy kihívás előtt ülj le, és keres ilyen igazságokat a múltadból, és hívd elő őket, hogy amikor szükséged van rájuk, ott legyenek neked. (Arról nem beszélve, hogy a félelem, kétség, bizonytalanság, erőtlenség helyére kerülnek.:))

2. Azok, akik hisznek benned

Az életemben nagyon sokáig egyedül akartam megoldani mindent. (Azelőtt meg semmit sem akartam megoldani én, szerettem volna, ha inkább majd mások végzik el helyettem a munkát, mert én kevésnek éreztem magam a feladatokhoz.) Ma már nem feltétlenül akarok egyedül megoldani mindent. Kérek segítséget, ha szükségét érzem, és azt is hagyom, ha mások szeretnének tenni azért, hogy jobban érezzem magam, vagy túljussak egy-egy nehéz ponton az életemben. Nem azért, mert én gyenge vagyok, hanem mert jó érzés, hogy együtt jutottunk túl valamin, hogy ott voltunk egymásnak. Azóta én is könnyebben adok másoknak. Sokszor inkább a hála van bennem túlsúlyban, egyszerűen azért, mert ennyire csodás emberekkel vagyok körülvéve.

Teljesen normális dolog, hogy szükségünk van segítségre, támogatásra, úgy ahogy szükségünk van levegőre, vízre, táplálékra, jó szóra. Nem azért, mert nem vagyunk elég, hanem mert organikusan kapcsolódhatunk egymáshoz, segíthetjük egymást, adhatunk és kaphatunk, gazdagíthatjuk a világot. Persze ez attól is függ, hogy milyen kapcsolatokat ápolunk.

kapcsolódás

 

Amikor kételkedem, vagy félek, sokat segít anyukám egyik mondata: ” Te a jég hátán is megélsz.” Olyan megállapítások, támogató mondatok, amiket a barátaim mondtak, a megbecsülés, szeretet és hála, ami körülvesz. Olyankor, amikor tudatosan adok teret ezeknek, és hagyom megélni mindezt magamnak, az mindig nagy hatással van rám és az életemre. Amikor másoknak segítek ebben egy-egy gyakorlattal, az azonnali, erős impulzust tud adni egy változáshoz vagy másfajta megéléshez. Igazi áttörés pillanatok ezek.

Kérj bátran segítséget, vagy fogadd el, ha felkínálták, és tiszta szívvel tudod elfogadni. Tölts időt támogató társaságban! Idézd fel azokat a mondatokat, amiket mások mondtak rólad, és építenek! Akár el is képzelheted a szeretteidet magad mellett, ahogy támogatnak, és mögötted állnak.

De használhatod az Ally Mac Beal trükköt is. Amikor extra önbizalomra volt szüksége, akkor elképzelt maga mögött pár vokálost, és jött az erőt adó, támogató dal, aminek az energiája átröpítette a célvonalon.

3. Amiért érdemes…

Egy előadáson ültem, amit Mátrai Vanda tartott. Az önbizalomról volt szó, és olyan hitelesen, őszintén beszélt, hogy teljesen feltöltve éreztem magam. Akkor és ott át tudtam magam adni a saját jövőmnek, és a vágynak, hogy valóban elkezdjem megvalósítani az áttörés programomat. Én innen számítom az Áttörés születését. Annyira tisztán láttam magam előtt a lehetséges, hiteles utamat és jövőmet, hogy akkor minden félelmem, kétségem, bizonytalanságom teljesen mellékessé vált.

Láttam magam, ahogy egyszer majd én is átadom a tudásomat, a megéléseimet, a felismeréseimet másoknak, és tudtam, hogy ez az én utam. A hogyant és a lépéseket nem ismertem, és erre nem is volt szükség. Igent mondtam akkor arra a jövőre, és azóta is olyan, mint erős mágnes, ami egyre fantasztikusabb dolgokat vonz magához.

Amikor az áttörés kapcsán új dolgokba fogok bele, írok valamiről, gyakorlatot vagy meditációt készítek nektek, akkor ennek a jövőképnek a tisztasága segít nekem a legtöbbet a cselekvésben. Az, hogy tudom, miért teszem, amit teszek, erőt ad és felszabadít a lehúzó érzések súlya alól.

Ettől még nem lesz mindig minden csodás és problémamentes. Ettől még ugyanúgy hibázhatok, és nem fogja mindenki szeretni azt, amit csinálok. Sikeres sem feltétlenül leszek tőle. De nem is ezért csinálom, amit csinálok, hanem mert, ahogy írtam, át akarom a tudásomat, az utamat, a felismeréseimet másoknak.”. És ez jó érzés. Beletettem a részem, és teszem továbbra is, amíg azt érzem, hogy ez az én dolgom, és van mit átadnom.

Ez a hétköznapi dolgokra ugyanúgy igaz. Azért sütni a melegben süteményt, mert mosolyt akarunk csalni a másik arcára. Azért felkelni fél órával korábban, hogy még mozoghassunk, mert tudjuk, ezt az egészséges és aktív jövőnkbe fektetjük…

Nekem ez a három módszer nagyon sokat adott és ad, pedig nem voltak mindig a kelléktáramban. Bármikor el tudod kezdeni őket gyakorolni. A tudatos használatunk hamar készséggé válik, és lépésenként változtatod meg az életed. Amikor pedig visszanézel, azt látod, szereted ezt az utat.

Az én egyik alapvető adottságom az, hogy meglátom az emberekben a szépségüket és csodájukat. Ezt használom a sminktanácsadásokon, a szövegírásban, tervezésben és egy sokkal mélyebb szinten a segítő programokban. Olyan perspektívát, biztonságos és szeretetteli teret tudok neked kínálni, amiben eddig soha nem látott szemmel tekintesz magadra. Olyan értékeidet fedezed fel, amik eddig számodra láthatatlanok voltak, pedig hatással voltak az életedre, formálták a valóságodat. LáV

szia@azattores.hu