László Viktória: +3620 2 089 249

A belső kritikus, azaz a te fejedben ki is beszél?

Biztosan te is ismered a belső kritikust. Ez az a hang, amelyik folyton kritizál. A gondolatok irányíthatatlanul száguldoznak a fejedben. Te sem tudsz megfelelni neki? Bármit is teszel, soha nem elég?

Talán azt hiszed, hogy tehetetlen vagy a belső kritikussal szemben, esetleg gyakran még el is hiszed azt, amint mond, pedig van választásod, hogy milyen üzenetet, hová is teszel, és mennyi hatalmat adsz neki fölötted. De mégis hogyan? Itt is a válasz. : )

Amit a fejedben lévő belső kritikusról mindenképpen érdemes tudnod

 

Nem vagy egyedül

 

Azt hiszed, hogy csak te szenvedsz ezektől a hangoktól? Azt gondolod, hogy te vagy az egyetlen, akit elbizonytalanítanak, kritizálnak, megítélnek? Nem így van. Szerencsére ma már egyre kevésbé “divat” tökéletesnek, megingathatatlannak tűnni bármi áron.

Valószínűleg te is egyre több őszinteséget igényelsz az életedben, és egyre többen beszélsz másoknak arról is, ami bánt, amiben gyengének érzed magad, amikor fáj. Valószínűleg olyanok a barátaid, akikkel megoszthatod a kételyeidet. Ha nem tetted, vagy csak egy szintig, próbáld ki, mi történik…

Mindig megérint, hogy mennyire “kevés” elég ahhoz, hogy ráébredjünk, gyakran ugyanazoktól a dolgoktól szenvedünk, ez az érzés pedig összekapcsol és megerősít. Hirtelen nyitottabbá és kíváncsibbá válunk.

Nem ezekkel a hangokkal a fejedben születtél

 

Senki sem ezekkel a gonosz, kukacoskodó, akadékoskodó hangokkal születik. Talán azt hiszed, hogy mindig is veled voltak, de ez nem így van. Sokkal “könnyebb” hatalmat és teret adni nekik az életedben, ha az az illúziód, hogy ameddig csak vissza tudsz emlékezni, mindig voltak (ergo lesznek is) ilyen bántó gondolataid.

Pedig ezeket a hangokat, ezeket az üzeneteket te vesszed át és építed magadba, és habár jó szándékkal teszed (hiszen a hangok csak azt akarják, hogy jobb legyél, hogy biztonságban legyél…), mégis sokkal inkább arról győznek meg, hogy nem vagy elég jó, és hogy az élet veszélyes. Így pedig egyre távolabb kerülsz saját magadtól, és attól, hogy mire is vágysz igazán, mi tenne boldoggá.

A belső kritikus nem az igazság hangja

 

Amikor az áttörés napon a belső kritikussal dolgozunk, gyakran mondják azt nekem a gyakorlat elején, hogy dehát a belső kritikusnak igaza van. Amit mond, az tény, és úgy van. Aztán a gyakorlat során hirtelen elkezdik egészen másképp látni ezt. Nem csak arra ébrednek rá, hogy ez a hang kifejezetten rosszindulatú és gonosz, de arra is, hogy meglehetősen egysíkú. Ez egy fontos eleme annak, hogy felismerd, a fejedben lévő hangok “csak” hangok, vélemények, töredékek, amik ráadásul gyakran még ellent is mondanak egymásnak, így nem megkérdőjelezhetetlen igazságok.

Ha csak ez az egy dolog marad meg neked ebből a leírásból, és erre rendszeresen emlékezteted is magad, máris sokat tehetsz azért, hogy elkezdj támogató kapcsolatot kialakítani magaddal.

Felismerheted és akár hasznosíthatod is amit “hallasz”

 

Amikor mindenáron meg akarsz szabadulni ezektől a hangoktól, nem csupán sok energiád és figyelmed pocsékolod el, de megfosztod magad egy nagyon fontos forrástól.

Persze jogos a kérdés, ha nem igaz, amit hallasz, ha csak töredék és még egysíkú is, akkor ugyan mégis, mit adhatna neked?

A belső párbeszéded – még akkor is, ha az ítélkező vagy rosszindulatú – a részed. Azokra a pontokra hívja fel a figyelmed, ahol gyengének érzed magad, ahol gyógyulásra és odafigyelésre van szükséged. Ha nem látod, hol vannak a repedések a falban, nem is tudsz velük kezdeni semmit. Márpedig érdemes tudatosan foglalkoznod a belső párbeszédeddel, hiszen az első lépéseket jelentik ahhoz, hogy átalakítsd az életedet.

Mit tehetsz ezekkel a “hangokkal”?

A belső kritikus, azaz így bánj azzal a bizonyos hanggal a fejedbenHajlamosak vagyunk azt hinni, hogy nincs választásunk azt illetően, hogy mihez is kezdünk a belső párbeszédünkkel. Egyszerűen csak “elszenveded”, és kész, vagy ha nem akarod elszenvedni, akkor esetleg elnyomod őket. Pedig produktívan, az önbizalmad építésére is felhasználhatod ezt a lehetőséget. Mégis hogyan?

Meghallgatod őket

 

Az első lépés tényleg a figyelem. Képzeld el a belső párbeszéded hangjait egy kicsit úgy, mintha mind kisgyerekek volnának, akik úgy érzik, valami fontosat akarnak neked mondani. Ott toporognak a lábadnál, és bármennyire is mást akarsz csinálni, figyelmet követelnek maguknak, és egyre hangosabbak és hangosabbak lesznek. Ha úgy döntesz, hogy nem figyelsz rájuk, vagy el akarod nyomni őket, hangosabbak lesznek, és előbb utóbb újra próbálkoznak.

Megszemélyesítheted a belső kritikusodat

 

Az egyik legjobb módszer arra, hogy rájöjj, a belső párbeszéded honnan, milyen forrásból érkezik az, ha megszemélyesíted. (Ez ráadásul helyenként rendkívül szórakoztató és nagyon tanulságos is lehet.)

Ez egy végtelenül egyszerű gyakorlat, de annál többet mond. Személyesítsd meg a hangokat! Ezt többféleképpen is megteheted, rajtad múlik, melyiket találod a leghasznosabbnak.

Mintha hallanád a belső kritikus hangját

Amikor azt választod, hogy kiemeled a hangot a “semleges” közegéből, sokat elárul magáról. A hangereje… hogy suttog-e vagy hangos. Éles vagy esetleg simogató? Energikus és fáradt? Néha egy-egy üzenet egészen megváltozik ettől. Talán már korábban is más volt, de a figyelmednek köszönhetően olyan színezeteket, erősségeket tapasztalhatsz meg, amik eddig rejtve voltak. Egészen más úgy találkozni egy részeddel, hogy valóban odafigyelsz rá, hogy nem vársz tőle semmit, hogy meg akarod ismerni.

Mintha látnád, hogy ki mondja

Amikor nem “csak” a hangot adod a belső párbeszédhez, de el is képzeled a karaktert, aki mondja, az végképp meglepő. Gyakran egy pillanat alatt “leesik”, hogy mikor és kitől származik az a mondat vagy hozzáállás. Ez a személy lehet, hogy annak idején jót akart neked, mégis az üzenete bántóan maradt veled. Innentől pedig a te felelősséged, hogy mihez kezdesz vele. Máskor a kép egy olyan karakterré válik, akit talán egy filmben vagy mesében láttál, és még világosabbak lesznek az összefüggések. Így megtalálhatod a gyökerét, és így könnyebb azt is eldönteni, hogy ennek az üzenetnek mennyi és milyen szerepet szánsz az életedben.

Kimondod

 

Amikor kimondod azt, ami benned zajlik, még ha “csak” egyedül saját magadnak, akkor megérzed a súlyát és az erejét. Néha azt kérem azoktól, akik hozzám jönnek, hogy mondják ki nekem azokat a kritikákat és ítéleteket, amikkel a leggyakrabban bombázzák magukat. Azt mondom, hogy nyitott szívvel hallgatom őket (és tényleg így teszek), és ha olyat mondanak, ami fájdalmat okoz, akkor hagyni fogom, hogy fájjon. A legtöbbször nem képesek nekem kimondani ezeket a mondatokat. Ilyenkor pontosan érezhető, mennyire mérgezőek ezek az üzenetek, amiket magunkban nem csak hogy gondolunk, de mélyen el is hiszünk, miközben fogalmunk sincs arról, hogy ez milyen hatással is van ránk. Olyan szinten bántjuk magunkat, olyanokat mondunk magunknak, amiket nem mondanánk másoknak. Gyakran kell ez az “élmény” ahhoz, hogy felismerjük, mit teszünk magunkkal nap, mint nap.

Átfordítod

 

Át lehet fordítani a bántó, lehúzó, sőt mérgező gondolatokat? A válasz igen is, és nem is. Amíg meg akarsz szabadulni tőlük, addig nem fog menni. Amikor viszont hajlandó vagy velük a kölcsönös párbeszédre, (nem meggyőzésre, nem kontrollra, nem ellenőrzésre) akkor van esélyed arra, hogy ezek a gondolatok változzanak, vagy hogy elengedd őket. A párbeszédre sokféle eszköz létezik, de ahhoz, hogy elinduljon, a nyitottságod, elfogadásod és együttműködésed alapvetően szükséges. Ez pedig senki mások nem múlik, csakis rajtad. Megadod magadnak, vagy sem?

Azok a változások, amiket az életben kívül keresel, benned zajlanak. Ez az első lépcső. Ha akarod, megteheted egyedül is vagy elfogadhatsz segítséget, hogy a vakfoltjaid és a bizonytalanságod ne hátráltassanak abban, hogy az életed új, támogató alapokra helyezd.

Az én egyik alapvető adottságom az, hogy meglátom az emberekben a szépségüket és csodájukat. Ezt használom a sminktanácsadásokon, a szövegírásban, tervezésben és egy sokkal mélyebb szinten a segítő programokban. Olyan perspektívát, biztonságos és szeretetteli teret tudok neked kínálni, amiben eddig soha nem látott szemmel tekintesz magadra. Olyan értékeidet fedezed fel, amik eddig számodra láthatatlanok voltak, pedig hatással voltak az életedre, formálták a valóságodat. LáV

szia@azattores.hu