László Viktória: +3620 2 089 249
kapcsolati adósság párkapcsolati tanácsadás dinamika

Ami elválaszthat: Mi is az a kapcsolati adósság?

kapcsolati adósság párkapcsolati tanácsadás dinamika

Ismerős az az érzés, amikor megváltozik a kapcsolat dinamikája, és azt érzed, hogy a partnered elkezdett távolodni tőled? Te megpróbálsz még többet adni, még többet beletenni a kapcsolatba, de közeledés helyett továbbra is elválaszt benneteket valami, és bárhogy is szeretnéd, nem tudtok kapcsolódni?

Lehet, hogy a kapcsolati adósság dinamika a távolodásotok oka?

 

Mi az a kapcsolati adósság? Talán az a legegyszerűbb, ha először egy pénzügyi példából indulunk ki. Tegyük fel, hogy egy közeli ismerősödnek pénzt adtál kölcsön. Várod, hogy visszaadja ezt a kölcsönt, de egyelőre még nem kaptad vissza. Sőt, mintha azóta ritkábban találkoznátok, és kevesebbet beszélnétek egymással. Minden megváltozott.

Hogy néz ki ez a dinamika a párkapcsolatban? Sokat fektettél a kapcsolatotokba időben, pénzben, érzelemben. Akár még áldozatokat is hoztál azért, hogy a párod boldogabb legyen. Persze valószínűleg ez jólesett, mégis szeretnéd azt visszakapni, amit beletettél, azt érezni, hogy legalább annyira megbecsülnek, mint amennyit te tettél azért, hogy a kapcsolatotok harmonikus és gazdag legyen.

Talán meglep, ha azt mondom, hogy ezzel egy nagy adagnyi nem tudatos elvárást támasztasz a partnered felé.

Jogos az igényed? Igen. És mégis…

És mégis, akkor is, ha ez nem tudatos elvárásként jelenik meg a partnered felé, ha ő nem tud veled lépést tartani az “érzelmi” befektetést illetően, akkor ahelyett, hogy közeledne, lehet, hogy megtorpan, vagy akár hátra is léphet. Néha az is előfordul, hogy teljesen “lekacsolódik”, azaz elveszti a kapcsolatát mindazzal a híddal, amit egymás felé építettetek.

És minél nagyobb lesz ez az aránytalanság, annál nagyobb lesz a partnered kapcsolati adóssága feléd. Azaz a kapcsolati adósság egy olyan aránytalanság a viszonyotokban, amikor érzelmileg nem ugyanazon a lépcsőfokon álltok.

 

Mivel építhettek kapcsolati adósságot?

 

 • Például azzal, hogy folyton te keresed a partneredet.
 • Például azzal, hogy “nagylelkűen” elnézel valamit a partnerednek.
 • Például azzal, hogy folyamatosan próbálsz közelebb kerülni a párodhoz.
 • Például azzal, hogy jóval többet dolgozol azért, hogy mindent megadhass a párodnak.
 • Például azzal, hogy igent mondasz valamire, amit a szíved mélyén nem akarsz.
 • Például azzal, hogy azt várod a partneredtől, hogy megváltozzon érted/miattad.

 

Ez a dinamika általában nem tudatos. Nem feltétlenül veszed észre, hogy úgy érzed, hogy a partnered tartozik neked. Az is lehet, hogy biztonságot jelent neked, hogy te vagy nyeregben.

Létezik ennek a helyzetnek még egy oldala. Előfordulhat az is, hogy Te nem érzed úgy, de ő igen. Érezheti azt, hogy tartozik neked, hogy többet kellene adnia neked, jobban kellene szeretnie téged, és nem tudja azt adni neked, amit megérdemelnél, nem képes viszonozni mindazt, amit tőled kapott. A végeredmény így is egy kapcsolati adósság helyzet.

 

Mit tehetsz a kapcsolati adósság ellen?

 

A kapcsolati adósságot két irányból is le lehet építeni (+ még egy lehetőség a megoldására):

1. Az “adós” törleszti az adósságát.

 

Itt most nem feltétlenül arra gondolok, hogy nagy és látványos gesztusok és tettek kellenek ehhez (persze azok is jól tudnak működni), hanem arra, hogy minden, amit az adós tesz megbecsülést kap. A kapcsolati adósságnál gyakori, hogy az “adós” kicsi, hétköznapi gesztusai nem kapnak elismerést, sőt gyakran teljesen figyelmen kívül vannak hagyva, hiszen eltörpülhetnek a tartozással szemben. Pedig ez a sok apró tett ugyanolyan fontos. Az, hogy a kölcsönadó nyitott a “törlesztésre” és elismeri azt, csökkenti a két ember közötti távolságot.

 

2. A kölcsönadó elengedi az adósságot.

 

Mi kell az “adósság” elengedéséhez? Az elvárások tudatos leépítése, a helyzet elfogadása. Amikor a kapcsolatot nem akarod terelni semmilyen irányba, amikor egyenlően fontos felekként (ami nem azt jelenti, hogy egyformák vagytok) vagytok benne, és közösen, kölcsönösségen alapuló viszonyt alakítotok ki, akkor az adósság dinamikája eltűnik. Eltűnik a délibáb, ami felé evezni akarna egyikőtök, és ott, ahol álltok megpróbálhattok egy közös édent kialakítani.

 

3. Eleve nem építetek kapcsolati adósságot, amikor:

 

 • a kapcsolatotokban tudtok teret adni egymásnak
 • amikor szabadon, elvárásmentesen tudtok egymásnak adni
 • képesek vagytok elfogadni is
 • tisztán kommunikáljátok, mi zajlik benneteket
 • mindkettőtök igényeit (akár a távolodásra is) figyelembe tudjátok venni.

Az én egyik alapvető adottságom az, hogy meglátom az emberekben a szépségüket és csodájukat. Ezt használom a sminktanácsadásokon, a szövegírásban, tervezésben és egy sokkal mélyebb szinten a segítő programokban. Olyan perspektívát, biztonságos és szeretetteli teret tudok neked kínálni, amiben eddig soha nem látott szemmel tekintesz magadra. Olyan értékeidet fedezed fel, amik eddig számodra láthatatlanok voltak, pedig hatással voltak az életedre, formálták a valóságodat. LáV

szia@azattores.hu