László Viktória: +3620 2 089 249
A félelem hiánya még nem határozza meg, hogy jó úton jársz-e

Amit rosszul mondanak neked az életfeladatodról

Be szoktam vallani, hogy félek. Még mindig félek. Nem múlt el, pedig sokszor megkaptam már, hogy el fog múlni. El fog múlni, ha…

  • ha elég erős leszel majd
  • ha igazán szereted magad
  • ha elkezded élni az ÉLETet
  • ha elköteleződsz a sorsod mellett

Talán van/vannak, akik így működnek. Én viszont nem így voltam ezzel. Nekem nem múlt el, pedig elköteleződtem a sorsom mellett. ÉLEK. Szeretem magam. Erős vagyok. Persze mindig van több élet, több erő, több szeretet, több elkötelezettség. Naná, hogy van, azért élek még mindig. De egy darabig azt hittem, hogy valami gond van velem, és azért félek még mindig. Azt hittem, nem jól működöm.

Nem akartam elrejteni a félelmem, mintha valamiféle szégyen lett volna, és később sem fogom. Félni nem szégyen. A félelem azt jelenti, hogy hihetetlenül értékesnek gondoljuk magunkat, és nem akarunk megsérülni.

Tudtad, hogy a sikeres, önmagukat megvalósító emberek nagy részének életét végigkísérte / kíséri a félelem?

A félelem hiánya még nem határozza meg, hogy jó úton jársz-e

A félelem jelenléte vagy a félelem hiánya önmagában még nem határozza meg, hogy jó úton jársz-e. Nem ezen múlik.

Azon múlik, hogy mihez kezdesz vele.

Emlékszem arra a pillanatra, amikor végleg elköteleződtem Az Áttörés programom irányába. Abban a pillanatban az, amit elhatároztam, hogy végigviszek, sokkal értékesebb volt a számomra, mint a félelem. (Vagy tíz évig billegett korábban a mérleg bennem ezzel kapcsolatosan kisebb-nagyobb szünetekkel.) Tudatosítottam azt a pillanatot, és elraktároztam azt az érzést, mert néha emlékeztetnem kell magam rá. Jó érzés az elhatározás bizonyossága. Sokat köszönhetek annak, hogy féltem, mert rávilágított annak a fontosságára, amit akarok.

Az életfeladatokkal gyakran vagyunk így, és nem véletlenül. Kell, hogy akarjuk őket. Kell, hogy az életfeladatunk olyan fontos legyen nekünk, hogy hajlandóak legyünk érte átlépni a saját korlátainkat, túljutni a félelemeinken, kell hogy érezzük az értékét. Ez jóval több, mint elköteleződés. Ez tudatosan megélt döntések folyamata, és nem egyszeri alkalom.

Pontosan ezért burkoljuk be az életfeladatunkat óriási adag félelembe. Az életfeladat az a kincs, amiért hajlandóak vagyunk hegyeket megmozgatni. Így rejtjük el magunk elől, hogy csak akkor akadhassunk rá, akkor oldozhassuk el, amikor valóban méltónak érezzük magunkat. De ez még nem jelenti azt, hogy innentől boldogan élünk, míg meg nem halunk. És nem jelenti, hogy mindenki biztosan így van vele.

De kell, hogy tudd, hogy az, hogy félsz, nem jelenti, hogy nem vagy elég erős, hogy nem vagy elég jó, elég szeretetteli, vagy hogy az életfeladatod számodra nem fontos. Nincs veled semmi baj.

Sokat tudok a félelemről. Az én egyik specialitásom a félelem és a szeretet eszköztárának megismerése és használata. Ehhez sokat kellett tapasztalnom mindkét oldalon (és ezért hoztam létre a Szörnyszelídítőt). Felvállalni a félelemet (vagy bármit) a szeretet eszköztárának a része. Odafigyelni arra, hogy mit érzünk, legyen az kellemetlen vagy meglepő vagy nehéz, szintén a szeretet eszköztárának a része.

A félelem önmagában még nem tesz senkit gyávává. A félelem önmagában még nem tesz kevesebbé. Sem kevésbé tudatossá. Az lesz a döntő, hogy a hatására mit választunk. De ez viszont már nem a félelemről szól. Ez rólunk szól. A félelem továbbra is “csak” egy jelzés, hogy hihetetlenül értékesnek gondoljuk magunkat, és nem akarunk megsérülni. És igen, valóban lehet kezelni, csökkenteni, felhasználni, az oldalunkra állítani, el is lehet engedni, de letagadni (akár magunk előtt is), már a félelem eszköztárának a része.

Az én egyik alapvető adottságom az, hogy meglátom az emberekben a szépségüket és csodájukat. Ezt használom a sminktanácsadásokon, a szövegírásban, tervezésben és egy sokkal mélyebb szinten a segítő programokban. Olyan perspektívát, biztonságos és szeretetteli teret tudok neked kínálni, amiben eddig soha nem látott szemmel tekintesz magadra. Olyan értékeidet fedezed fel, amik eddig számodra láthatatlanok voltak, pedig hatással voltak az életedre, formálták a valóságodat. LáV

szia@azattores.hu