László Viktória: +3620 2 089 249
Hogyan hat az életedre az ego-paradoxon? Az áttörés

Hogyan hat az életedre az ego paradoxon?

Nagyon sokáig Andrrea Hess mondása volt a kedvencem az egóról:

“Az ego célja az, hogy minél lassabban és biztonságosabban halj meg.”

Úgy éreztem, hogy ez a mondat nagyon betalált, és igazabb nem is lehetne, amíg egy nap továbbgondoltam, hogy tényleg így van-e ez? Arra jutottam, hogy ez a mondás egyszerre igaz, és egyszerre nem, és hirtelen az ego egészen más színben tűnt fel előttem.

Feltettem magamnak a kérdést, hogy mit is akar valóban az ego? Az ego biztonságban akar tudni. De hogyan? És a válasz két irányba vezetett. Az egónak két ellentétes oldala, két ereje van van:

az ego paradoxon hatása az életedre

 

Az egyik oldal úgy szeretné elérni a biztonságot, hogy kicsi és csendes marad, szinte láthatatlan, hallhatatlan, beilleszkedő, változatlan… Ez az oldal minden körülmények között meg akarja védeni saját magát.

A másik oldal akkor érzi magát biztonságban, ha legyőzhetetlen, hatalmas, végtelenül erős, és mindig minden és mindenki előtt jár… Ez az oldal addig akar fejlődni, erősödni, amíg nem marad semmi, ami veszélyt jelenthetne rá.

Mindkét oldal dolgozik bennünk, és a dinamikáik újra és újra összeütközésbe kerülnek. Mintha két ellentétes erő lennének, amiket azért hoztak volna létre, hogy folyton egyensúlytalanságban tartsanak.

Amikor átadjuk magunkat az ego változatlanságra törekvő, védekező erejének, akkor az életünk elszürkül, a meg nem élt potenciálok frusztrációt szülnek. Amikor viszont éppen a másik erő van a túlsúlyban, az olyan, mintha az élet változásai elborítanának, mintha valahol útközben elvesztettük volna magunkat, az igazi fókuszt.

Ez a két összeegyeztethetetlennek tűnő erő meglepő módon mégis képes és tud együttműködni. Ez a két erő képes segíteni abban, hogy megtaláljuk azt a pillanatnyi egyensúlyt, ami úgy visz előre és úgy segít fejlődni, hogy közben megmarad a belső fókusz, a jelen elfogadása, önmagunk aktuális valóságának a megbecsülése is. Ebben az esetben a változás se nem menekülés, se nem kompenzálás, se nem erőlködés által jön létre, hanem a valóság befogadásának természetes kiterjesztése. Nem azért választom az új vagy a más megélését és megjelenítését az életemben, mert ahol vagyok, az nem elég jó, hanem mert képes vagyok átölelni az eddig meg nem élt részeimet, előhívni és megmutatni mindazt, aminek eddig nem voltam tudatában.

Ahogy gyakran az életben, most is változtathatunk szenvedés és félelem útján, amikor az egyik erő már annyira kibillent, hogy nem marad más választásunk, mint beengedni és hatni hagyni a másikat. Vagy változtathatunk tudatosan, önmagunk megbecsülése alapján, elismerve a hatalmunkat és a lehetőségünket a változásra, megmaradva a szeretetteli fókuszban, azaz mindkét erő jelenlétét és hatását elfogadva.

Hogyan hat az életedre az ego-paradoxon? Az áttörés

Feladat: Válassz 3 olyan dolgot az életedben, amiről azt gondolod, hogy problémát okoz, majd vizsgáld meg őket az ego-paradoxon szemszögéből!

Hogy hat ez a két ellentétes erő? Melyik van éppen a túlsúlyban? Képes vagy megengedni magadnak, hogy megtapasztald az erők egyensúlyát az adott területen? Milyen változást hozna az életedbe az egyensúly?

 

Az én egyik alapvető adottságom az, hogy meglátom az emberekben a szépségüket és csodájukat. Ezt használom a sminktanácsadásokon, a szövegírásban, tervezésben és egy sokkal mélyebb szinten a segítő programokban. Olyan perspektívát, biztonságos és szeretetteli teret tudok neked kínálni, amiben eddig soha nem látott szemmel tekintesz magadra. Olyan értékeidet fedezed fel, amik eddig számodra láthatatlanok voltak, pedig hatással voltak az életedre, formálták a valóságodat. LáV

szia@azattores.hu