László Viktória: +3620 2 089 249
Nehézségek leküzdése

Hogyan segíthetsz magadnak amikor összecsaptak a fejed fölött a hullámok?

Van az úgy, hogy előre tudod, nehéz időszak vár rád, és van, amikor az élet teljesen váratlanul csap le rád. Egyik sem könnyebb helyzet a másiknál. És pont akkor, amikor ott a vagy a mélyponton, és minden olyan átláthatatlanul sötétnek látszik, akkor a segítség is elérhetetlennek tűnik.

Pedig van.

Szeretnék neked eszközöket adni arra, hogyan állhatsz magad mellé a bajban, mert sokkal többet tehetsz magadért, mint ahogy azt gondolod. Mindig kéznél vagy. És sokkal erősebb vagy, mint ahogy azt ilyenkor magadról feltételezed.

 

Érezd a világot körülötted! Szó szerint.

 

Bárhol is vagy, van talaj a talpad alatt. Állj a sarkadra, érezd, ahogy megtart a föld, tudatosítsd, hogy van mire támaszkodnod, hogy vannak stabil pontok. Az, ami máskor olyan egyértelműnek és természetesnek tűnik, képes megadni neked a biztonság és a stabilitás érzését. Használd fel! Ne vedd félvállról! Amikor jó érzéseket adsz magadnak az táplál és erőt ad.

 

Lélegezz tudatosan!

 

Figyelj arra, ahogy beszívod a levegőt, és aztán fújd ki. A beengedés és az elengedés körforgása ez. Az élet gondoskodik róla, hogy mindig jöjjön új, ahogy arra is, hogy eltávozzon, amire már nincs szükséged. Amikor odafigyelsz a lélegzetedre, az kimozdít a gondolati körökből. Teret és lehetőséget ad neked arra, hogy megtaláld a középpontodat. Akkor is, ha éppen csak egy kis időre. De annyiszor teheted meg, ahányszor csak akarod. Ez segít megnyugodni, hiszen van valami, amire számíthatsz. Nem ítélkezik feletted. És ez is nem kerül külön erőfeszítésedbe.

 

Igyál egy meleg teát!

 

Annyi minden van ebben a szeretetteli gesztusban magad felé. Készíts magadnak egy csésze meleg teát (vagy forró csokit). A vízből és a tealevelekből egy finom ital lesz. Hagyd, hogy átjárjon a melege, a megnyugtató biztonsága.

 

Nehézségek leküzdése

 

Táncold el!

 

Amikor magad alatt vagy, valószínűleg nem sok kedved van mozogni, mégis ha érzel indíttatást, mozogj, úgy ahogy az belőled természetesen jön. Válassz olyan zenét, ami illik a hangulatodhoz! Ne akard magad direkt boldogabbá vagy erősebbé tenni a zenével, hanem azt válaszd, ami akkor te vagy. Miután elindítottad a zenét, várd meg, amíg eljön az az impulzus, ami valóban belőled fakad, és igazi, és kifejező. Ha ez a mozdulat a mozdulatlanság, akkor engedd meg magadnak a mozdulatlanságot. Hadd legyen most az, ami benned van! Így hamarabb jutsz túl a nehéz helyzeteken.

 

Öntsd ki a szíved!

 

Keress olyan helyet, ahol bátran egyedül lehetsz és kifejezheted magad, és keress egy tárgyat, aminek beszélhetsz. Nekem van egy “terápiás macim”, de lehet ez egy párna, vagy egy takaró, vagy bármi. Öntsd ki a szíved! Ne próbáld meg cenzúrázni, hogy mi van benned, ne akard valamilyenné tenni, csak hagyd, hadd jöjjön.
Ha szeretnéd, ki is írhatod magadból, majd elégetheted, ami “kijött”.

 

Kapcsolódj a természethez!

 

Sokat adhat, ha kimozdulsz a négy fal közül, és kapcsolódsz valamihez, ami nagyobb és erősebb nálad, valamihez, ami folyton megújul, mint maga a természet. Ölelj át egy fát, és érezd, milyen régóta állja az élet viharait. Annyi mindenen átment már, mégis itt van még. Része az életnek.

 

Légy őszinte és kérj segítséget!

 

A barátaid szeretnek. Szeretnének melletted lenni, amikor bajban vagy. Ugye hogy jó érzés támogatni valakit? (Ha az illető ezt arra használja, hogy valóban építse őt). Amikor azt mondod valakinek, aki szeret, hogy Kérlek, segíts! és az illető melléd áll, az erősíti a kapcsolatotokat, és abban is segít, hogy a szíved érezze, ha kell, képes vagy kinyúlni a bezártság sötétségéből. Ez önmagában nagyon erőt adó.

Ilyenkor óriási a kísértés, hogy bezárkózz, hogy elbújj, de a szíved ettől inkább bezárul, és te magad is merevebbé válhatsz, lassabban dolgozod fel a dolgokat, és az életedbe is nehezebben térsz vissza.

 

Azért is akartam erről írni, mert az utóbbi időben óriási változások és átrendeződések voltak az életemben. Szükségem volt a támogatásra, amit magamnak tudok adni, a támogatásra, amit az élet és a külvilág ad, és arra a támogatásra is, ami a kapcsolódásaimból és mások szeretetéből áramlik az életembe. Éltem mindegyik lehetőséggel, és sokkal gyorsabbá, szeretettelibbé vált a folyamat. Az elszeparálódás helyett hamarabb megengedtem magamnak, hogy az egység része lehessek, hogy gondoskodást kaphassak. Ez pedig rengeteget jelentett.

Az én egyik alapvető adottságom az, hogy meglátom az emberekben a szépségüket és csodájukat. Ezt használom a sminktanácsadásokon, a szövegírásban, tervezésben és egy sokkal mélyebb szinten a segítő programokban. Olyan perspektívát, biztonságos és szeretetteli teret tudok neked kínálni, amiben eddig soha nem látott szemmel tekintesz magadra. Olyan értékeidet fedezed fel, amik eddig számodra láthatatlanok voltak, pedig hatással voltak az életedre, formálták a valóságodat. LáV

szia@azattores.hu