László Viktória: +3620 2 089 249
boldogsag

Hogyan teremts boldogságot? Így.

boldogsag

Ha azt kérdezem: “Honnan tudod, hogy boldog vagy?”, valószínűleg furán nézel rám, és valami olyasmit válaszolsz, hogy: “Egyszerűen csak tudom, és kész.”.

Ha egy kicsit testtudatosabban gondolkozol, talán még valami olyasmit is mondasz, hogy amikor boldog vagy, az olyan érzés, hogy az ajkaid bizseregnek, és oldalt felfelé akarnak kunkorodni. Meg olyat, hogy a boldogság egy olyan érzés, mintha nagyobb lennél, és nem férnél a bőrödbe, de csöppet sem kényelmetlen, épp ellenkezőleg. Esetleg azt mondod, hogy amikor boldog vagy, valahogy minden olyan könnyebbnek tűnik…

És teljesen igaz is lenne mindegyik. Nem akarom elvenni a boldogságod. Épp ellenkezőleg, azt szeretném ezzel a cikkel elérni, hogy a lehető legtöbbször kapcsolódhass hozzá.

A boldogság egy olyan állapot benned, amibe a tudatosságod ki és be jár.

Néha egyértelmű, hogy benne vagy, néha pedig rettentő távolinak és elérhetetlennek tűnik. Nem is érzed egyáltalán. Pedig nem ment sehová. Ugyanúgy ott van benned, ahogy mindig is ott volt, és mindig is ott lesz. Mert a boldogságod, bármennyire is úgy tűnik, senki nem veheti el tőled. A figyelmedet és a tudatosságodat viszont elterelheti és elirányíthatja, hogy ideiglenesen elveszíthesd a kapcsolatot vele.

Azaz a boldogság nem olyasmi, amit meg kellene vagy akár meg lehetne szerezni.

Nem a külső körülmények és a megfelelő események teljesen harmonikus együttállása hozza el, nem a sok áldozat ajándéka. (Bár sokaknak egyszerűbb úgy megengedni a boldogságot maguknak, ha már jó sokat tettek érte.)

Honnan tudom, hogy így van?

Próbáld ki! Idézz fel egy boldog emléket. Ha úgy könnyebb, akkor hunyd be a szemed! Érzed a boldogságot? Az örömöt? Ennyi. Ott van. Te úgy döntöttél, hogy előhívod, és megjelent.

Miért számít az, hogy a boldogság egy olyan állapot, amibe a tudatosságod ki és be jár, és nem megszerezhető?

 

Azért, mert ez azt jelenti, hogy egészen más az út hozzá, mint amit sokan gondolnak.

Vannak színes, csillivilli képek bennünk boldog emberekről. Legtöbbször reklámokból és filmekből vettük ezeket a képeket.

Gyakran fiatal, egészséges, az aktuális szépségideálnak megfelelő emberek boldogok. Van munkájuk, pénzük, csodás párkapcsolatuk. Az idősebbeknek is vannak boldogságképeik. Itt a színek kicsit mások. Mert a képek szerint már egészen más teszi őket boldoggá.

Azok, akik ezekbe a boldogságképekbe nem férnek bele, gyakran nehezebb utat is járnak be ahhoz, hogy megint a boldogság állapotában lehessenek. Olyan, mintha ki lennének zárva ebből a körből. (De szerencsére nincsenek.:))

Hogyan akarsz boldog lenni?

 

A boldogságot keresni szoktuk. Próbálod azokon a helyeken keresni, ahol azt gondolod, hogy sok van belőle. És aztán ezekbe az irányokba igyekszel terelgetni az életedet. Rengeteg mindenen átvágtatsz, hogy eljuss ezekre a helyekre, ezekbe az időpontokba, és azokhoz az emberekhez, akikről azt gondolod, náluk/velük van a boldogságod.

És néha valóban el is jutsz így a boldogság állapotába. Ez a “hagyományos boldogság út”. Van olyan is, amikor ezeken a helyeken/időkben/embereknél mégsem találod meg a boldogságot. Lehet, hogy azt gondolod, hogy valami baj van veled, mert nem vagy boldog? Vagy hogy még többet kellene beleadnod.

Közben pedig, amíg rohantál, küzdöttél, áldozatot hoztál, nem tudtál a saját boldogságodra figyelni.

Mi lenne, ha kipróbálnál egy boldogság gyakorlatot?

 

Csukd be a szemed, és hívd el a benned lévő boldogságot. Most ne válassz emléket a múltból. Ne is vizualizálj jövőbeli boldogságképeket, csak érezd a boldogságot. Ha elterelődik a figyelmed, hozd vissza a befelé, az érzéshez. Ha el akar tűnni, engedd meg neki. Vissza tudod még hozni.

Ez hívom én az önszeretet alapú teremtés gyakorlatokból a megengedésnek. Hagyod, hogy valami, ami benned van, megjelenjen, teret kapjon. Nem erőlteted. Csak hagyod. Barátkoztok. Szokod az érzést. Hagyod, hogy erősödjön.

Így kezdődik a teremtés. Megjelenik valami a homályból, ami eddig is ott volt. Teret kap és levegőt. Összehangolódtok. Megtanultok egységet alkotni. Nem kell világokat teremteni ahhoz, hogy eljuss a boldogság állapotába. A tiéd. Ott van. Most is. De megengedheted magadnak, hogy érezd, hogy átjárjon, és elkezdje azt teremteni az életedben, ami valóban boldoggá tesz. Téged is. Másokat is.

Túl egyszerűnek tűnik? Ahogy minden, ami önszeretet. De ez nem azt jelenti, hogy könnyű lesz. (Na most már az elmédnek is jobban tetszik, igaz?)

Az én egyik alapvető adottságom az, hogy meglátom az emberekben a szépségüket és csodájukat. Ezt használom a sminktanácsadásokon, a szövegírásban, tervezésben és egy sokkal mélyebb szinten a segítő programokban. Olyan perspektívát, biztonságos és szeretetteli teret tudok neked kínálni, amiben eddig soha nem látott szemmel tekintesz magadra. Olyan értékeidet fedezed fel, amik eddig számodra láthatatlanok voltak, pedig hatással voltak az életedre, formálták a valóságodat. LáV

szia@azattores.hu