László Viktória: +3620 2 089 249
kapcsolati térkép feladat önismeret

A kapcsolati térkép feladat

A havi szívtérképes workshop mindig nagy kihívás nekem, mégpedig a legjobb értelemben, hiszen új feladatokkal, új meditációkkal készülök. És persze valahogy mindig úgy alakul, hogy az adott hónapban olyan dolgok történnek, amik engem is továbbvisznek ezen az úton. Februárban a család és a kapcsolatok voltak a középpontban, mert ezt kértétek, én pedig kitaláltam egy új gyakorlatot: egy leegyszerűsített, színes kapcsolati térképet.

Szeretek mindent, ami segít letisztultabb, áttekinthetőbb formában megmutatni valamit a belső valóságunkból. Ezért is használok szívesen gyakorlatokat, mert a nekik köszönhető tudatosság át tud lendíteni bennünket a holtpontjainkon, vagy felfedhet mintákat, ahogy ez a workshopon meg is történt.

Arra gondoltam, hogy átadom ezt a feladatot, hogy te is elkészíthesd akkor, amikor késznek érzed magad rá.

Amire szükséged van a kapcsolati térkép feadathoz:

  • A3-as rajzlap (Érdemes A4-nél nagyobb alapot választani, hogy legyen elég helyed mindennek és mindenkinek)
  • Színes filcek, ceruzák vagy tollak – mindent olyan színnel vigyél fel, ahogy éppen érzed
  • És persze TE:)))

A feladat:

1. Vízszintesen tedd magad elé a lapot, és a közepére írd fel a teljes neved, mégpedig a másik kezeddel. Ha jobbkezes vagy, akkor bal kézzel, ha pedig balkezes vagy, akkor jobb kézzel. Ezzel az egyszerű váltással kilépsz abból a mindennapi körből, ahogy általában magadra gondolsz. Ahányszor ránézek arra, ahogy a nevem bal kézzel írtam fel, mosolyognom kell. Egészen más érzés.

2. A feladatot a szeretet eszköztárát használva készítjük el, azaz a megbecsülés szemszögéből. Nem egy ránk erőltetett pozitív szemlélet a cél, hanem az, hogy meglásd, milyen értékek vannak a kapcsolataidban, és ezt magunkkal kezdjük, hiszen TE vagy minden kapcsolatod alapja. És mostantól használhatod újra az íráshoz megszokott kezedet.:)

Írj le 3 olyan értéket, amivel rendelkezel, azaz mi az a 3 tulajdonság vagy képesség, amit a leginkább szeretsz magadban?

Nézz egy kicsit most magadra szeretetteli szemmel! Ne azt keresd, hogy hol nem vagy elég jó, vagy hogy milyennek kellene lenned, hanem azt lásd meg most magadban, ami érték. Persze írhatsz háromnál többet is, ha úgy érzed.:))

És most csukd be a szemed, és gondolj arra, hogy ha egy segítő, támogató mondatot mondhatnál magadnak ebben a pillanatban, akkor mi lenne az? Írd le ezt a mondatot a papírra majd használd ki a pillanatot, és (akár fizikailag is) öleld át magad, és érezd ezt a támogató erőt, amit képes vagy magadnak nyújtani.

3. A lapod bal oldalára jönnek azok a számodra legfontosabb családtagok, akiket nem választhattál meg az életedben, mint például apa, anya, testvérek… míg ha van gyermeked vagy párod, akkor ők majd a jobb oldalra fognak kerülni. Hogy hány embert, és kiket írsz ide, az tőled függ. Ha nem a szüleid neveltek fel, felírhatod a nevelőszüleidet vagy nagyszüleidet. Bárki, akivel megosztottad az életed gyerekkorodban (akár kapcsolatban vagy most velük, akár már nem) ide kerülhet, ha te most úgy döntesz.

Minden név alatt hagyj ki helyet, mert most következik itt is egy hármas lista, mégpedig arról a 3 legértékesebb dologról, amit tőlük kapsz. És írd mellé azt a három legértékesebb dolgot, amit te adsz nekik.

Teljesen rendben van, ha nem tudsz 3 dolgot felsorolni, ahogy az is, ha jóval többet szeretnél ide írni. Az egész gyakorlat információ neked. Ne hasonlítsd a kapcsolataidat sem egy ideálhoz, sem mások életéhez, hiszen minden kapcsolat egyedi, és a te döntésed, hogy mihez kezdesz vele. Minél őszintébben és hitelesebben látod, annál több a valós választási lehetőséged.

4. A lapod jobb oldalára azok a számodra fontos emberek kerülnek, akiket te választottál az életedbe, mint a társad, barátok, gyerekeid (unokáid), de ha szeretnéd, akkor a háziállatod is helyet kaphat itt.:)

Ugyanúgy, ahogy az előző pontnál, itt is sorold fel azt a három legértékesebb dolgot, amit tőlük kapsz, és írd fel azt a három ajándékot, amit te teszel bele a kapcsolatotokba. Ha éppen nincs partnered, de szeretnél, akkor őt vedd fel a listára, és azt írd ide, hogy mi az a három legfontosabb dolog, amit kapni szeretnél, és mi az a három legfontosabb érték, amit szívből tudsz adni egy igazi társnak.

5. Kösd össze magad azokkal, akik a lapodon szerepelnek! Itt is használd a színeket. Ha úgy érzed, hogy valakivel nem szeretnéd összekötni magad, akkor ne tedd. Ha valahol úgy érzed, hogy több színt, több vonalat, szaggatott vonalat, vagy akár rajzolt szimbólumokat használnál az összekötésre, akkor is a kezedben a döntés.

Majd mindenkihez írj egy kulcsszót, amiről úgy érzed, hogy jól jellemzi a kapcsolatotokat.

Mi az, ami a kapcsolati térképről a legelőször a szemedbe ötlik? Találsz rajta olyan mintákat vagy egyéb dinamikákat, amiknek eddig nem voltál tudatában? Tettél új felfedezéseket magadról? Hol szeretnél változtatni?

Jó munkát kívánok a feladathoz.:) Ha pedig kérdésed van, itt felteheted.

kapcsolati térkép feladat önismeret

Az én egyik alapvető adottságom az, hogy meglátom az emberekben a szépségüket és csodájukat. Ezt használom a sminktanácsadásokon, a szövegírásban, tervezésben és egy sokkal mélyebb szinten a segítő programokban. Olyan perspektívát, biztonságos és szeretetteli teret tudok neked kínálni, amiben eddig soha nem látott szemmel tekintesz magadra. Olyan értékeidet fedezed fel, amik eddig számodra láthatatlanok voltak, pedig hatással voltak az életedre, formálták a valóságodat. LáV

szia@azattores.hu