László Viktória: +3620 2 089 249
A tiéd szőrös?

Szörnyek és démonok, muclik és vuclik

Szörny és démon szelidítő

Régebben volt egy workshopom, az volt a neve, hogy Szörnyszelidítő. Már akkor is szívügyem volt, hogy foglalkozzunk mindazzal, ami hmmm szörnyű.

Nemrégiben egy ismerősömmel beszélgettem arról, mennyire úgy érzi, hogy rabja a belső, negatív párbeszédének. Küzd ellene, mert tudja, hogy mennyire fontos, hogy pozitívan gondolkodjon. Így aztán a küzdés mellé még meg is veti magát amiatt, hogy benne negatív érzések vannak a sok szeretetteli érzés helyett. Mert másoknak bejött a pozitív gondolkodás, csak valahogy ő rosszul működik.

Nem szeretem, amikor a belső világunkat démonizáljuk. Amikor csak bizonyos érzéseknek, gondolatoknak lehet bennünk helye.

Hogy miért lehet gond a kirekesztő belső világ?

 

Mi lenne, ha lenne két gyereked, és az egyiket születésétől fogva mindig meghallgatnád és szeretnéd, foglalkoznál vele. A másikat folyton bántanád. Azt akarnád, hogy eltűnjön. Szerinted, milyenek lennének öt évesen? És 10? És 20? Mi lenne köztük a különbség?

Amíg egy részeddel kirekesztően bánsz, megveted, levegőnek nézed, bántod, addig nem tudod magad biztonságban érezni, sem igazán szeretni magad. Az egyik fontos eszköz, amit az egyéni foglalkozásokon átadok az, hogyan alakítsunk ki egy olyan belső világot, ahol van odafigyelés, támogatás.

Te teszed a szörnyeidet naggyá. Minden kirekesztés, elhidegültség, megszégyenítés, megalázás, dühös kirohanás az ellen dolgozik, hogy teljes lehess. A dühevő szörny története pontosan ezért ilyen tanulságos.

 

A dühevő szörnyeteg, minden neki mondott sértéstől és bántástól egyre nagyobbá és nagyobbá vált. Fogta magát, és elfoglalta a trónt is, hiszen megtehette. Senki nem volt nála nagyobb és erősebb. És minden fel irányzott gyűlölettel még tovább növekedett.

Amikor a király ezt meghallotta, hazatért, és kedvesen köszöntötte a szörnyet. Megkérdezte, hogy van? Felajánlott neki egy forró fürdőt. Kedvesen, együttérzéssel és elfogadással volt a szörnnyel, aki ettől egyre kisebbre és kisebbre zsugorodott. Amikor a király azt mondta neki, hogy maradjon, ameddig csak akar, a szörny egyszerűen eltűnt.

Mi lenne, ha akkor, amikor egy szörny ott liheg a nyakadba, megállnál, felé fordulnál, és üdvözölnéd? Mi lenne, ha megkérdeznéd, mit szeretne? Segíthetsz-e neki? Mire van szüksége? És meghallgatnád, amit válaszol.

Ez nem jelenti azt, hogy azt kell tenned, amit a szörny kér tőled. Mint ahogy a gyerekeidnek sem engedsz meg feltétlenül mindent. A főnök akkor is te vagy.

A következő önszeretet klubon ezt fogjuk majd gyakorolni.

Az én egyik alapvető adottságom az, hogy meglátom az emberekben a szépségüket és csodájukat. Ezt használom a sminktanácsadásokon, a szövegírásban, tervezésben és egy sokkal mélyebb szinten a segítő programokban. Olyan perspektívát, biztonságos és szeretetteli teret tudok neked kínálni, amiben eddig soha nem látott szemmel tekintesz magadra. Olyan értékeidet fedezed fel, amik eddig számodra láthatatlanok voltak, pedig hatással voltak az életedre, formálták a valóságodat. LáV

szia@azattores.hu